Ajankohta

11.4.2024 09:00 – 12.4.2024 16:00

Paikka

ProComin toimisto

Järjestäjä

ProCom

AJANKOHTAISTA

Koulutus järjestetään ProComin koulutustilassa. Huomioithan, että tässä kahden päivän koulutuksessa ei ole mahdollisuutta etäosallistumiseen eikä koulutusta tallenneta. Koulutus sisältää verkostoitumis-cocktailit ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen.

 

KOULUTUS

ProComin kaksipäiväisen koulutuksen tavoitteena on antaa perustiedot vaikuttajaviestinnästä eli lobbauksesta viestijöille sekä yhteiskuntasuhteista vastaaville. Kouluttajina on kokeneita lobbareita ja lobbauksen kohteita. Intensiivikurssilla kuullaan poliitikkojen, tutkijoiden, lobbareiden, konsulttien ja toimittajien näkemyksiä onnistuneesta – ja epäonnistuneesta – lobbauksesta. 

Ensimmäisen päivän teemoina ovat:

 • Päätöksenteon prosessit, vaikuttaminen ja hiljainen tieto
 • Käytännön kokemukset onnistuneesta lobbauksesta
 • Lobbauksen sääntelyä ja hyvän edunvalvontatavan suosituksia

Ensimmäisen päivän päätteeksi on verkostoitumistilaisuus, jossa on mahdollista jakaa kokemuksia ja oppia kollegoilta.

Toisena päivänä käsittelemme:

 • Lainsäädännön poliittista ohjausta
 • Oman vaikuttajastrategian rakentaminen ja käytännön vinkit
 • Julkisuutta vaikuttamisen foorumina – vältä näitä virheitä

Koulutuksen moderaattorina toimii ProComin toimitusjohtaja Jarno Forssell

 

KOULUTUKSEN SISÄLTÖ

PÄIVÄ 1
Aika: to 11.4.2024 klo 8.30–16.00, cocktails klo 16.00–18.00
Paikka: ProComin koulutustila, Kasarmikatu 23 A 5, Helsinki

Klo 8.30 Aamiainen

Klo 9.00 Tervetuloa & esittäytyminen

 • Jarno Forssell, toimitusjohtaja, ProCom

Klo 9.30 Kabineteista avoimuusrekisteriin – lobbaus 2024

 • Max Mickelsson, toimitusjohtaja, Miltton Networks

Klo 10.30 Yhteiskunnallisen päätöksenteon prosessit, päätöksenteon tasot ja hiljainen tieto

 • Niilo Mustonen, Managing Director, Blic Public Affairs

Klo 11.30–12.30 Lounastauko

Klo 12.30 Lobbauksen pelisäännöt Suomessa ja maailmalla – Eettisen lobbauksen ohjeet

 • Emilia Korkea-aho, professori, Itä-Suomen yliopisto, Avoimuusrekisterin neuvottelukunnan vpj

Klo 13.30 Lobbarit toimittajan silmin – kiusankappaleita vai yhteistyökumppaneita?

 • Tuomo Lappalainen, politiikan toimittaja, Suomen Kuvalehti

Klo 14.30 Kahvitauko

Klo 15.00 Tuulivoiman edunvalvontaa  Kun koko maailma ei enää taistele tuulimyllyjä vastaan

 • Anni Mikkonen, toimitusjohtaja, Suomen Tuulivoimayhdistys

Klo 16.00–18.00 Verkostoitumistilaisuus

 • Pientä syömistä ja juomista

 

PÄIVÄ 2
Aika: pe 12.4.2024 klo 8.30–16.00
Paikka: ProComin koulutustila, Kasarmikatu 23 A, Helsinki

Klo 8.30 Aamiainen

Klo 9.00 Paskan lobbaamisen ABC – What not to do  Ex-ministerin kokemukset hyvästä ja huonosta lobbauksesta

 • Emma Kari, yrittäjä, Kari&Pantsar, kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja ja ministeri

Klo 10.00 Miten Suomessa säädetään laki – ja miten siihen voi vaikuttaa?

 • Jouni Backman, konsultti, Problema Oy, entinen kansanedustaja ja ministeri

Klo 11.00 Oman vaikuttamisstrategian laatiminen

 • Eevi Heikkinen, vaikuttajaviestinnän johtaja, Kreab Helsinki

Klo 12–13 Lounas

Klo 13.00 10 asiaa, jotka lobbarin pitää tietää Avoimuusrekisteristä

 • Ines Gullichsen, ylitarkastaja, Avoimuusrekisteri, Valtiotalouden tarkastusvirasto

Klo 13.45 Pienryhmissä tehtävät harjoitukset, raportointi ja palautekeskustelu

Klo 16.00 Koulutus päättyy

 

KENELLE

Vaikuttajaviestinnän intensiivikurssi on tarkoitettu viestinnän ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan vaikuttajaviestintään sekä jo lobbausta tekeville yhteiskuntasuhteiden hoitajille, jotka haluavat oppia alan parhailta.

 

KOULUTTAJAT

Jouni Backman

Jouni Backman toimi kansanedustajana 1987–2007 ja 2011–2015, joista kaksi kautta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hallintoministeri 1995–1999 ja ympäristöministeri 2002–2003. Tieto Oyj Executive Advisor 2007–2011. Sitran vanhempana neuvonantajana 2017–2022 tehnyt lukuisia julkista päätöksentekoa koskevia selvityksiä. 

Emilia Korkea-aho

Emilia Korkea-aho on eurooppaoikeuden ja lainsäädäntötutkimuksen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusprojektia pyöröovesta (REVOLVE, 2021–2025) sekä Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta kuntatason lobbauksesta (LoSKa, 2023–2027). Korkea-aho on avoimuusrekisterin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja.

Eevi Heikkinen

Eevi vastaa kansainvälisen konsulttitoimisto Kreabin vaikuttajaviestinnän liiketoiminnasta Suomessa. Eevin tausta on valtionhallinnon kehittämisessä ja kansainvälisessä yhteistyössä. Hänellä on laaja-alainen kokemus yhteiskuntasuhteista ja vaikuttamisesta eri toimialoilla ja sektoreilla.

Niilo Mustonen

Niilo on Suomen johtavia vaikuttamisen ammattilaisia. Hän perusti Blic-konsulttitoimiston vajaa kymmenen vuotta sitten yhdessä investointipankkiiri Peter Fagernäsin kanssa. Tänä päivänä Blicillä on toimistot Helsingissä ja Brysselissä. Blicin kahdenkymmenen hengen monialainen asiantuntijatiimi neuvoo asiakkaitaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamisessa niin EU:n, kansallisen kuin paikallisen päätöksenteon eri tasoilla. Niilon tausta on kokoomuksessa, jossa hän on aikanaan toiminut muun muassa eduskuntaryhmän kansliassa vastaten mediasuhteista ja viestinnästä. Lisäksi Niilo on Verkkouutisia julkaisevan Kansalliskustannuksen hallituksen varapuheenjohtaja.

Emma Kari

Emma on toiminut 15 vuoden ajan yhteiskunnallisen päätöksenteon johtotehtävissä ja vaikuttanut luonto- ja ilmastopolitiikan ytimessä niin kunnallisella, kansallisella kuin EU-tasolla. Emma on toiminut mm. kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana ja ympäristö- ja ilmastoministerinä. Emma on ollut säätämässä Suomen ilmastolakia ja luonnonsuojelulakia sekä neuvottelemassa EU:n ilmasto- ja biodiversiteettipoilitiikan uudistamisesta.

Tuomo Lappalainen

Tuomo on työskennellyt Suomen Kuvalehdessä 1980-luvulta lähtien toimittajana, jonka pääasiallinen seuranta-alue on ollut kotimaan politiikka. Sen lisäksi hän on ollut vuodesta 2014 Kanava-lehden sisällöstä vastaavana tuottajana. Tuomo on toiminut myös Suomen aikakauslehdentoimittajien liiton puheenjohtajana ja Julkisen sanan neuvoston jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Anni Mikkonen

Anni Mikkonen on Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja ja työskennellyt yhdistyksessä vuodesta 2009 lähtien. Hänen aikanaan sekä yhdistys että tuulivoiman merkitys Suomen energiakentässä on kasvanut marginaalista niin, että tuulivoima tulee olemaan Suomen suurin sähköntuotantomuoto noin vuoden 2027 tienoilla. Anni on Suomen johtavia tuulivoima-alan asiantuntijoita. Hän on suorittanut maisterin tutkinnon ympäristötieteistä (MSc) sekä ympäristöjohtamisesta (M. Econ).

Max Mickelsson

Max Mickelsson johtaa Milttonilla vaikuttajaviestinnän ja yhteiskuntasuhteiden palveluita. Max on vastannut aiemmassa tehtävässään Miltton-ryhmässä uusien markkinoiden kehittämisestä. Ennen Milttonia Max on tehnyt pitkän uran teknologiapolitiikan ja liiketoiminnan parissa. Hän työskenteli Microsoftilla 14 vuotta vastaten yhteiskuntasuhteista Suomessa ja Irlannissa ja hän on ollut töissä EMEA-pääkonttorilla Lontoossa vastaten suhteista Euroopan komissioon innovaatiopolitiikan ja kuluttajaoikeuksien osalta. Max oli myös mukana toteuttamassa Microsoftin ja Nokia Devices & Services yrityskauppaa ja sen divestointia, ml. yhteiskuntasuhteet ja sosiaalinen vastuu. Hän oli myös yhtiön Suomen johtoryhmän jäsen. Ennen uraa Microsoftilla Max toimi julkishallinnon puolella mm. työ-, valtiovarain- ja sisäministerin erityisavustajana, kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja yhden puhemiehen ja yhden varapuhemiehen erityisavustaja.

Ines Gullichsen

FM Ines Gullichsen on ylitarkastaja Valtiontalouden tarkastusvirastossa. Hän toimii päätehtävänään avoimuusrekisteriin liittyvissä asiantuntijatehtävissä, vastuullaan ennen kaikkea sidosryhmät, koulutukset sekä lakiin ja sen soveltamiseen liittyvät sisällöt. Ines on toiminut monipuolisesti erilaisissa valtionhallinnon tehtävissä noin vuosikymmenen ajan.

 

HINNAT JA ILMOITTAUTUMINEN

990 eur jäsen / 1310 eur ei-jäsen

Alennettu hintakategoria mikroyrityksille/pienille järjestöille**

690 eur jäsen

*Hintoihin lisätään alv-osuus 24 %.

**Liikevaihto enintään 700 000 euroa tilikauden aikana. Palveluksessa enintään 10 henkilöä. Edellyttää ilmoittautumislomakkeen lisätietokentässä näiden lukujen avaamista organisaation osalta.

Etkö ole vielä ProComin jäsen? Liity jäseneksi verkkosivuillamme ja kerro se ilmoittautumislomakkeen lisätietokentässä, niin saat koulutuksen jäsenhintaan. 

 

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset tämän sivun ilmoittautumislomakkeella. Lisätiedot ja tiedustelut: procom@procom.fi.

Peruutusehdot
Viimeinen peruutuspäivä on kahta viikkoa (14 vrk) ennen tilaisuutta. Mikäli osallistuminen perutaan tämän jälkeen (3–13 vrk ennen tilaisuutta), laskutamme 50 % tilaisuuden hinnasta. Kaksi (2) arkipäivää ennen tilaisuutta tai sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme koko osallistumismaksun. Osallistujan vaihto koulutukseen on maksutonta. Peruutukset osoitteeseen: procom@procom.fi.

Pidätämme oikeuden vähäisiin ohjelmanmuutoksiin. Koulutuksen toteutuminen vahvistetaan riittävän ryhmäkoon muodostuttua.

 

Tietojen käsittely

Ilmoittautumalla mukaan hyväksyt sähköpostiosoitteesi lisäämisen uutiskirjeemme jakelulistalle. Saat ProComilta viestejä viestintäalaan liittyen, koulutuksiin ja tapahtumiin. Voit koska tahansa pyytää tietojesi poistoa postituslistaltamme. Käsittelemme tietoja GDPR:n mukaisesti.

Tapahtuma on jo alkanut ja ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt.

Ilmoittautumisen yhteydessä annettavia tietoja käsitellään ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry:n jäsenrekisterin
rekisteriselosteessa ja ProCom Oy:n asiakasrekisterin rekisteriselosteessa kuvatulla tavalla. Lue lisää rekisteriselosteista.