Tiede- ja teoriaverkosto: Disinformaation ja harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen ja torjuminen
Tiede- ja teoriaverkoston seuraavassa tapaamisessa käsitellään kaikille viestinnän ammattilaisille ajankohtaista aihetta: Disinformaation ja harhaanjohtavan tiedon tunnistamista ja torjumista. Tilaisuudessa kuullaan alustukset Minna Horowitzilta (Helsingin yliopisto) ja Henna Paakilta (Aalto-yliopisto).
Ajankohta
4.6.2024 16:00 – 4.6.2024 17:30Paikka
TeamsJärjestäjä
ProCom
Tiede- ja teoriaverkoston seuraavassa tapaamisessa käsitellään kaikille viestinnän ammattilaisille ajankohtaista aihetta: Disinformaation ja harhaanjohtavan tiedon tunnistamista ja torjumista. Tilaisuudessa kuullaan aiheesta kaksi alustusta.
1. Disinformaatio on kaikkien asia: näin torjutaan informaatiohäiriöitä Suomessa, Pohjoismaissa ja EU:ssa
Minna Horowitz, yliopistotutkija, Helsingin yliopisto
Toukokuun alussa toimittaja Johanna Vehkoo herätteli Helsingin Sanomissa meitä siihen, että suomalaiset eivät välttämättä ole valmiita vastustamaan laajoja informaatiovaikuttamiskampanjoita. Samaa viestiä on kuulunut viimeaikaisissa tutkimuksissa: Elämme Suomessa keskinäisen luottamuksen jatkoajalla ja liikaa perinteisiin medialukutaitokykyihimme nojaten. Disinformaation vastustaminen on kuitenkin digiajan kansalaistaito ja erityisen keskeistä viestinnän ammattilaisille. Tässä alustuksessa kerrotaan tutkimuksista sekä toimista ja työkaluista, joita on kehitelty ja kehitellään EU:ssa, Pohjoismaissa ja Suomessa eri tahojen – meidän kaikkien – käyttöön.
Minna Horowitz työskentelee yliopistotutkijana Helsingin yliopistossa. Hän tutkii episteemisiä oikeuksia kansalaisten sekä kansallisen ja eurooppalaisen mediapolitiikan näkökulmasta. Lisäksi Horowitz toimii vuorovaikutusvastaavana Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa Deca-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla.
2. Miten tunnistat trollin: trollaaminen harhaanjohtavana ja manipulatiivisena toimintana
Henna Paakki, väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
Sosiaalisen median aikakaudella nettikeskustelujen häiriköintiin on alettu hyödyntää yhä moninaisempia strategioita kuten trollaamista. Näillä pyritään muun muassa vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hajottamaan keskusteluryhmiä. Tässä esitys käsittelee trollaamisen haitallisia muotoja: Miten niitä voi tunnistaa kiinnittämällä huomiota toistuviin manipulatiivisiin vuorovaikutuksen strategioihin?
Henna Paakki työstää väitöskirjaa systemaattisen piilotetun keskustelullisen manipulaation tunnistamisesta. Paakki työskentelee tutkijana Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamassa DiMe-tutkimushankkeessa, joka tarkastelee suomalaisen median valmiuksia vastustaa disinformaatiota.
Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Rajapinta ry:n kanssa.
Ilmoittautumisen yhteydessä annettavia tietoja käsitellään ProCom - Viestinnän ammattilaiset ry:n jäsenrekisterin
rekisteriselosteessa ja ProCom Oy:n asiakasrekisterin rekisteriselosteessa kuvatulla tavalla. Lue lisää rekisteriselosteista.